Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Γεωμετρία - Κατασκευή Χριστουγεννιάτικου Δένδρου

Για μαθητές της ΣΤ τάξης

Σε ένα πρόχειρο λευκό χαρτί με τη βοήθεια του μοιρογνωμονίου ζωγραφίζουμε μια γωνία χΟψ 70ο και στις πλευρές της παίρνουμε τα ευθύγραμμα τμήματα ΟΑ και ΟΒ ίσα με 7 εκατοστά. Ενώνουμε τα σημεία Α, Β και κόβουμε με το ψαλίδι το τρίγωνο ΟΑΒ. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, παίρνοντας αυτή τη φορά πάνω στις πλευρές της γωνίας ευθύγραμμα τμήματα 9 εκατοστών.
Τέλος, κατασκευάζουμε μια τρίτη γωνία, επίσης 70ο, και στις πλευρές της παίρνουμε ευθύγραμμα τμήματα 12 εκατοστών, για να δημιουργήσουμε το τρίτο τρίγωνο.
Παίρνουμε τα τρία ισοσκελή τρίγωνα και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο έτσι, ώστε οι βάσεις τους να είναι μεταξύ τους παράλληλες και το συνολικό ύψος του σχήματος που δημιουργείται να είναι 15 εκατοστά. Κολλάμε μεταξύ τους τα τρίγωνα και έχουμε έτοιμο το σχήμα που θα χρειαστούμε για την κατασκευή μας.
Το σχήμα αυτό αποτελεί το «μοντέλο» το οποίο θα ζωγραφίσουμε στο χαρτόνι, για να το κόψουμε στη συνέχεια και να κατασκευάσουμε το στολίδι μας.
Δύο τέτοια ίδια σχήματα από χαρτόνι ενώνονται μεταξύ τους με μια εγκοπή που θα κάνουμε κατά μήκος του κεντρικού τους άξονα. Το πρώτο θα κοπεί από την κορυφή ως το μέσον του κεντρικού άξονα, ενώ το δεύτερο από το μέσον ως τη βάση και θα τοποθετηθούν κάθετα το ένα μέσα στην εγκοπή του άλλου, ώστε να σχηματιστούν ορθές γωνίες.
:)