Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Κατοικήσιμοι, πιθανότατα, οι τρεις νέοι πλανήτες που ανακάλυψαν Βέλγοι αστρονόμοι

Βέλγοι και Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στο διάστημα τρεις νέους πλανήτες, οι οποίοι θεωρητικά τουλάχιστον, είναι κατοικήσιμοι.
Από τη μια πλευρά αυτό σημαίνει ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από έναν ήλιο, ο οποίος διασφαλίζει ότι το νερό παραμένει σε ρευστή μορφή. Με άλλα λόγια ούτε πολύ ζέστη, ούτε πολύ κρύο. Από την άλλη πλευρά το μέγεθος και η μάζα των πλανητών πρέπει να μοιάζουν με τη Γη έτσι ώστε να είναι παρόμοιες οι συνθήκες βαρύτητας.
Οι νέοι πλανήτες πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν «μικρό» ήλιο που έχει μέγεθος περίπου 12% του ηλίου στο δικό μας σύστημα. Εκτός αυτού η απόσταση των πλανητών από τον ήλιο επιτρέπει θεωρητικά την ανθρώπινη επιβίωση.
Ανακάλυψη με τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτινών
Τους τρεις πλανήτες εντόπισε το τηλεσκόπιο TRAPPIST του βελγικού πανεπιστημίου της Λιέγης. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στην Λα Σίγια, της Χιλής. Έχει μέγεθος 60 εκατοστά, ανήκει δηλαδή στα μικρότερα υπέρυθρα τηλεσκόπια. Αναζητεί διαφοροποιήσεις στην ένταση του φωτός που εκπέμπουν αστέρες, όταν περνούν δίπλα από τους πλανήτες. Όσο πιο αδύναμο το φως ενός αστεριού τόσο πιο εύκολο για τους αστρονόμους να ορίσουν τη μάζα και την τροχιά των πλανητών. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λιέγης ευελπιστούν ότι ίσως μια μέρα μπορέσουν να εντοπίσουν ζωή στο διάστημα. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους τα δημοσίευσαν στις 2 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Πολύ μακριά για ένα ταξίδι
Οι τρεις πλανήτες βρίσκονται στον αστερισμό του υδροχόου, σχετικά κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, σε απόσταση 39 ετών φωτός. Η απόσταση είναι τεράστια. Ένα συμβατικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα χρειάζονταν 30.000 χρόνια για να φθάσει μέχρι εκεί. Παρόλα αυτά όμως η απόσταση από τη Γη δίνει, με την υπάρχουσα τεχνολογία, την δυνατότητα εξέτασης αν διαθέτουν ή όχι ατμόσφαιρα.
Ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής δημοσίευσης Μίχαελ Γκιγιόν δήλωσε στο Reuters ότι «αν θελήσουμε να αναζητήσουμε ζωή στο διάστημα θα ξεκινούσαμε από εδώ». Από την πλευρά του ο επίσης συντάκτης Ζουλιέν ντε Βιτ από το MIT, είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια θα απαντηθεί αν υπάρχει ή όχι ζωή στους τρεις πλανήτες. Χαρακτήρισε μάλιστα την ανακάλυψη των πλανητών κορυφαία επιστημονική επιτυχία.
Πηγή: iefimerida.gr 

Ορατό και στην Ελλάδα τα αυριανό σπάνιο πέρασμα του Ερμή μπροστά από την Ήλιο

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα είναι ορατό και από την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. 

Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. 
Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να λάβει χώρα στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο. Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. 
Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την ανατολική Αμερική, Βόρεια και Νότια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση. Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν. Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.
 Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024. Πηγή:lifo.gr