Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ιάπωνες επιστήμονες πέτυχαν μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του αέρα- Νίκολα Τέσλα, ο πρωτοπόρος φυσικός

1. Η μεγάλη ανακάλυψη των Ιαπώνων
Στις 15 Μαρτίου 1955 ανακοινώθηκε ότι Ιάπωνες ερευνητές κατόρθωσαν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια με ασύρματο τρόπο μέσω του αέρα, καθιστώντας περιττά τα καλώδια.
Το επίτευγμα ανήκει στους επιστήμονες της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρησιμοποίησαν μικροκύματα για να κάνουν από έναν πομπό σε έναν δέκτη μετάδοση ρεύματος αρκετού ώστε να ζεστάνει μία κατσαρόλα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μικροκύματα ανήκουν στη μη Ιοντίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, με συχνότητες 0,3 έως 300 GHz, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας καθώς χρησιμοποιούνται στα ραντάρ, στην κινητή τηλεφωνία, στο φούρνο μικροκυμάτων κ.ά. 
Αν και η απόσταση ήταν μικρή, μόλις 55 m, και η ισχύς του ρεύματος επίσης μικρή, μόλις 1,8 KW, εντούτοις πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον. Τούτο δε, μεταξύ άλλων, γιατί δίνει τη δυνατότητα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα και την ασύρματη μετάδοσή της στη Γη.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε να στείλει σχεδόν δύο κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μικροκυμάτων σε ένα μικρό στόχο, χρησιμοποιώντας μία συσκευή ελέγχου μεγάλης κατευθυντικότητας» δήλωσε εκπρόσωπος της JAXA, η οποία εδώ και χρόνια εργάζεται για τη δημιουργία διαστημικών σταθμών παραγωγής ρεύματος.
Η διαστημική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραγωγή στη γη, κυρίως γιατί είναι πάντα διαθέσιμη, ανεξαρτήτως καιρού ή ώρας.
Αν και οι δορυφόροι καθώς και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική, για τις ανάγκες τους, η ασύρματη μετάδοση αυτού του ρεύματος στη γη ώστε να το χρησιμοποιούν ευρέως οι άνθρωποι παραμένει στα επίπεδα επιστημονικής φαντασίας.
Όμως, οι Ιάπωνες επιστήμονες επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό. Η JAXA οραματίζεται ένα δίκτυο δορυφόρων με ηλιακούς συλλέκτες και αντένες σε ύψος περίπου 36.000 Km από την επιφάνεια του πλανήτη μας ,που θα συλλέγουν το φως του ηλίου, θα το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα και τελικά θα το «διακτινίζουν» στο έδαφος.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της JAXA, μπορεί να περάσουν δεκαετίες έως ότου υπάρξει πρακτική εφαρμογή της υπάρχουσας τεχνολογίας. Εκτίμησε ότι αυτό, στην καλύτερη και ολοκληρωμένη περίπτωση, θα συμβεί στη δεκαετία του 2040.
Αν και η όλη ιδέα είχε ξεπηδήσει στους επιστημονικούς κύκλους των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’60, η Ιαπωνία ήταν αυτή που πήρε ζεστά το ζήτημα, επειδή η νησιωτική αυτή χώρα εξαρτάται σε ανησυχητικό βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, με συνέπεια να προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια -έστω και εξ ουρανού.
Το σοβαρό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011 έκανε την ενεργειακή ανάγκη ακόμη πιο επείγουσα, καθώς έδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια στην οποία είχε «ποντάρει» η χώρα, με την ανάπτυξη δικτύου πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς η χώρα είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή του κόσμου, δεν έχει αμελητέους κινδύνους.

2.Ο Νίκολα Τέσλα, ο πρωτοπόρος φυσικός
Το 1856 γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Κροατίας, τότε επαρχίας της σημερινής Σερβίας, ο Σερβοκροάτης εφευρέτης, μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκολα Τέσλα, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της φυσικής επιστήμης. Μετά από ανεπιτυχείς σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, ήρθε το 1884 στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε κοντά στον Έντισον.
Α. Ο Τέσλα ήταν αυτός που ανακάλυψε και προώθησε για χρήση το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη Β΄ Βιομηχανική Επανάσταση. Το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην καθημερινή μας ζωή (φωτισμός-θέρμανση-μεταφορικά μέσα) καθώς επίσης και στη βιομηχανία. Τούτο δε γιατί, εκτός των άλλων, μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο παραγωγής του με σχεδόν μηδενικές απώλειες. Αντίθετα, το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα έχει σχετικά περιορισμένη χρήση (μπαταρίες, συσσωρευτές, πλοία).
Β. Ο Τέσλα δούλεψε σε θέματα θεωρητικής και εφαρμοσμένης Φυσικής: Πυρηνική Φυσική, Ρομποτική, συνεργασία με το Ρέντγκεν και ανακάλυψη των ακτίνων Χ, συνεργασία με άλλους επιστήμονες στην κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεμελιωτής του μαγνητισμού, του ηλεκτρισμού, του ηλεκτρομαγνητισμού κ.λπ.
Γ. Θεωρείται ο πατέρας της ασύρματης επικοινωνίας και εφευρέτης του ραδιοφώνου. 
Δ. Υποστήριξε ότι ανακάλυψε την «ακτίνα του θανάτου», με την οποία θα ήταν δυνατό να καταρρίπτει αεροπλάνα και να προκαλεί πυρκαγιές σε μεγάλες αποστάσεις. Λέγεται, με τη μορφή μύθου, ότι κατά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, που άρχισαν στις 24-3-1999, οπότε κατερρίφθη για πρώτη φορά το αόρατο στα ραντάρ αμερικανικό υπερηχητικό αεροπλάνο stealth, αυτό οφείλεται στην ακτίνα του θανάτου, με τα σχέδια της οποίας είχε εφοδιάσει προ του θανάτου του την ιδιαίτερη πατρίδα του ο Τέσλα.
Ε. Χρηματοδοτούμενος από κατάλληλα οικονομικά κέντρα, δούλεψε πάνω στο θέμα της «ελεύθερης ενέργειας», με το οποίο σκόπευε τη μεταφορά στη γη ενέργειας από το διάστημα. Όταν όμως δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή θα παρείχετο δωρεάν στον κόσμο, διακόπηκε η χρηματοδότησή του.
Ο Τέσλα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου του και από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από τον κόσμο. Όμως: α) Διάφορες νέες θεωρίες και ανακαλύψεις (Εinstein, Kιουρί, Αφοί Ράϊτ κ.λπ.) και β) Διάφορες «παράξενες» απόψεις του Τέσλα (π.χ. ότι μπορεί να προκαλεί τεχνητούς σεισμούς) υποβάθμισαν τη φήμη του, και έτσι ο Τέσλα περιγελάστηκε και θεωρήθηκε «τρελός» επιστήμονας.
Επιπλέον, από το 1941 τον παρακολουθούσε το FBI, φοβούμενο μήπως αναπτύξει σχέσεις με τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση. Έτσι, ο Νίκολα Τέσλα πέθανε φτωχός και ξεχασμένος στις 7 Ιανουαρίου 1943, σε ένα φτωχικό δωμάτιο, στην πόρτα του οποίου είχε κρεμάσει μία ταμπελίτσα: «Μην ενοχλείτε, εργάζομαι». Τις σημειώσεις του τις κατέσχε το FBI για να μελετηθούν από τους επιστήμονες των ΗΠΑ, μιας που θεωρήθηκε ότι είχαν σχέση με την ασφάλεια της χώρας.
Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τα παραπάνω εκτεθέντα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρωτοπόρος στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα ήταν ο Νίκολα Τέσλα.
Πηγή: emprosnet