Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

EUROPEAN DAY OF LANGUAGES

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Δ1

Δ2

ΣΤ2
Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2001 για να τονιστεί η σημασία εκμάθησης ξένων γλωσσών, για να αναδειχθούν οι λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες και για να προβληθεί η γλωσσική πολυμορφία ως θετικό στοιχείο μέσα στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης (Romaine, 2013).
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, οι μαθητές/μαθήτριες της Δ1, Δ2 και Στ2 δημιούργησαν σημαίες χωρών της Ευρώπης για να μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα στους κόλπους του σχολείου μας. Η Γ1 τραγούδησε ένα τραγούδι που προβλήθηκε από το youtube, ενώ όλοι/ες οι μαθητές/τριες με καταγωγή από άλλες χώρες, όπως Αλβανία, Βουλγαρία, κ.λπ. είπαν «Σ’αγαπώ» και «Γεια σου!» στη μητρική τους γλώσσα.

maria emmanouilidou

Ο Δικός μου Ασημένιος δρόμος

   Θα έπρεπε να σκέφτομαι για χρόνια για το ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος της ύπαρξής μου.
   Θα μπορούσα απλά να γράψω πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω συγγραφέας. Μάλλον! Να μπορέσω να τυπώσω στο χαρτί λέξεις, σειρές σελίδες για τα πράγματα που με έναν μόνο, έναν θα είχαμε τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες απόψεις, τα ίδια ''πιστεύω''. Για το ρατσισμό, την ξενοφοβία, το ότι τα φαινόμενα απαιτούν και πως καλύτερα είναι να μη βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα.
   Αλλά αν το σκεφτείς...δεν ξέρω.
   Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάθονται στα αυγά τους. Σίγουρα όμως όποιος με έχει γνωρίσει θα έχει σχηματίσει τη δική του γνώμη.
   Αλλά ας μη ξεφεύγουμε από το θέμα.
                               Ο Δικός μου Ασημένιος Δρόμος
                      δεν είναι σίγουρα στρωμένος με ροδοπέταλα.
                       Προτιμώ απλά να έχει καλά ηχητικά εφέ..
                                                                                          Στ 2'  Στέλλα Μπ.
<< O  δικός  μου ασημένιος δρόμος >>
  Όλοι σε αυτή τη ζωή έχουν έναν ασημένιο δρόμο. Kάποιους μπορεί  να  τους οδηγεί σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο και άλλους έως και το φεγγάρι!!!
 Ο δικός μου ασημένιος δρόμος με οδηγεί σε πολλά παιδικά χαμόγελα , τα οποία θα τα έχω βοηθήσει με τη δική μου φροντίδα. Θέλω να ταξιδεύω σε διάφορα μέρη του κόσμου που τα παιδιά δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Σ’ αυτές τις περιοχές θα διδάξω και θα βοηθήσω τα παιδάκια να βρουν το δικό τους ασημένιο δρόμο.
Ναι, αυτός είναι ο δικός μου ασημένιος δρόμος. Να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να χαρίζω χαμόγελα.




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Λ.

[Ο ασημένιος δρόμος]