Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μελέτη Περιβάλλοντος Γ και Δ τάξεων

Ένα καταπληκτικό και πολύ χρήσιμο site που αναφέρεται στη μελέτη περιβάλλοντος της Γ και Δ τάξης.
Μελέτη Περιβάλλοντος

Από τον Λαγκαδά στη στρατόσφαιρα με ένα... φωτογραφικό μπαλόνι!

Ο Θεσσαλονικιός Κ. Ταματέας εκτόξευσε τη δική του κατασκευή στο διάστημα!

Το 2009 ο Κώστας Ταματέας, απόφοιτος ΤΕΙ Πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη, σερφάροντας στο Ιντερνετ ανακάλυψε σε ένα ξένο μπλογκ την περίπτωση ενός Πολωνού ο οποίος είχε στείλει μια κάμερα σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και είχε καταφέρει να βγάλει εντυπωσιακές φωτογραφίες.
«Το Διάστημα ήταν από πολύ μικρή ηλικία το αγαπημένο μου χόμπι, διάβαζα βιβλία και έβλεπα οποιαδήποτε εκπομπή το αφορούσε στην τηλεόραση. Ετσι, αποφάσισα να βάλω μπρος ένα παρόμοιο εγχείρημα».

Οπως και έγινε. Το καλοκαίρι του 2012 και αφού είχε περάσει άπειρο χρόνο στο Διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες, ο Κώστας κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό του near space project.
Δημιούργησε «ένα μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο σε ένα αλεξίπτωτο. Το φορτίο του περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού, καθώς και διάφορους αισθητήρες. Γεμίζεις το μπαλόνι με ήλιο ή υδρογόνο το ελευθερώνεις και αυτό ανυψώνεται. Οταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση το μπαλόνι διογκώνεται και σκάει. Μετά το αλεξίπτωτο παίζει τον δικό του ρόλο που είναι να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Με τη βοήθεια των συστημάτων πλοήγησης εντοπίζεις το φορτίο και ανακτάς τις φωτογραφίες που βρίσκονται στις κάμερες».

Στην κατασκευή του Κώστα Ταματέα σχεδόν όλο το hardware και software ήταν εξ ολοκλήρου αυτοσχέδια.
«Αυτό ήταν μια από τις μεγάλες δυσκολίες που είχα, καθώς μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός υπολειπόμουν σε ειδικές γνώσεις, τις οποίες απέκτησα στην πορεία. Στις 19 Ιουλίου 2012 ελευθέρωσα το μπαλόνι από την περιοχή του Λαγκαδά. Αυτό ανυψώθηκε στα 38.884 μέτρα και πήρε λήψεις της Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου. Μακριά στον ορίζοντα διακρίνονται τα Σκόπια, η νότια Σερβία ακόμη και η Αδριατική πίσω από την Αλβανία».

Η ανύψωση του μπαλονιού κράτησε περίπου δυόμισι ώρες, ενώ η προσγείωση περίπου μισή με το αντικείμενο να αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της πτώσης, (πριν ανοίξει το αλεξίπτωτο) ταχύτητα που έφτασε τα 385 χιλιόμετρα την ώρα.
Τρεις ώρες αργότερα μετά την εκτόξευση το μετεωρολογικό μπαλόνι του Κώστα Ταματέα βρισκόταν ξανά στο έδαφος, Όλα είχαν πάει κατ΄ ευχήν. Ή μάλλον σχεδόν όλα.

«Προσγειώθηκε σε χωράφια με βαμβάκι στην Ασσυρο Θεσσαλονίκης, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από ότι έδειχναν οι συντεταγμένες. Λόγω ενός bug στο λογισμικό της τηλεμετρίας λάμβανα λάθος συντεταγμένες. Το αποτέλεσμα ήταν να ψάχνω για έξι ημέρες στον Σοχό Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου. Τελικά ένας φίλος μου διαπίστωσε το πρόβλημα και μέσα σε λίγα λεπτά επαναφέραμε τις πραγματικές συντεταγμένες. Το άλλο πρωί ανακτήσαμε το φορτίο με μηδενικές ζημιές. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά αυτούσιο στις επόμενες αποστολές».

Η όλη προσπάθεια κόστισε περίπου 3000 ευρώ και προετοιμασία που κράτησε περίπου 36 μήνες. Το κόστος σε κάποιο βαθμό καλύφτηκε από δωρεές χρημάτων και εξοπλισμού που προήλθαν από φίλους τους διαστήματος από την Αγγλία, τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες.
Αυτό που ξεχωρίζει την προσπάθεια του 27χρονου μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχέση με άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν είναι η πολύ καλή ποιότητα των φωτογραφιών. 

«Μάλιστα μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονταν ο Όλυμπος, επελέγη από τη NASA στις 28 Ιουλίου σαν Earth Science Picture of the Day. Για αυτό το λόγο έχω βάλει μπρος την επόμενη εκτόξευση με την ελπίδα να είναι εξίσου επιτυχημένη. Μιας και το κατασκευαστικό και ερευνητικό κομμάτι είναι έτοιμο σε μεγάλο βαθμό αυτή τη φορά, το κόστος υπολογίζεται αρκετά μικρότερο, περίπου στα 700 ευρώ. Στόχος μου είναι να την πραγματοποιήσω το καλοκαίρι του 2013».
Η φωτογραφία από τον Ολυμπο που επελέγη από τη NASA στις 28 Ιουλίου ως Earth Science Picture of the Day

Το όρος Παγγαίο φωτογραφημένο από το διαστημικό μπαλόνι
Η Θάσος. η Λήμνος και η χερσόνησος του Αθου όπως φαίνονται από το Διάστημα