Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Παιχνίδια από άχρηστα υλικά που χάνονται στο χρόνο

Η Ε2 τάξη του σχολείου μας διοργανώνει έκθεση με παιχνίδια, χειροποίητα, φτιαγμένα από άχρηστα υλικά.
Προσδοκώντας να παρουσιάσουμε στα παιδιά, τα ξεχασμένα και χαμένα στον χρόνο παιχνίδια, αλλά και με την φιλοδοξία να τα φέρουμε στη θύμηση αυτών που τα έπαιζαν, κατασκευάσαμε κάποια από αυτά ενώ κάποια άλλα απλά τα καταγράφουμε παρακάτω. Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχής εκείνης (αναφέρομαστε στα τέλη της δεκαετίας του 60 έως περίπου τα τέλη του 70) ήταν ότι τα πιο αγαπημένα παιχνίδια ήταν αυτά που τα φτιάχναμε μόνοι μας αφού η κατασκευή τους, η συνεχής τροποποίηση και τελειοποίησή τους αποτελούσε από μόνη της το μεγαλύτερο ίσως παιχνίδι.
Δίχαλο- Σφεντόνα:


Ξύλινο, με πετσάκια και λάστιχο κλώνο ή σαμπρέλα. Επικίνδυνο και απαγορευμένο παιχνίδι που έφτιαχναν οι μεγαλύτεροι, αφού εύκολα κάποιος μπορούσε να τραυματιστεί πολύ σοβαρά εάν χτυπούσε στο πρόσωπο ή στο κεφάλι με τις πέτρες που εκτοξεύανε. Το χρησιμοποιούσαν για να κυνηγήσουν πουλιά, αλλά και για να συναγωνιστούν στην σκοποβολή.
Πατίνι με ρουλεμάν:

Η δυσκολία ήταν να βρεθούν τα ρουλεμάν. Από κει και πέρα υπήρχαν οι... ειδικοί που βοηθούσαν στην δύσκολη αυτή κατασκευή.
Αετός της Καθαρής Δευτέρας. (Χαρταετός)

Τα βασικά στοιχεία για την κατασκευή του χαρταετού ήταν καλάμια που τα σκίζαμε για να φτιάξουμε το σκελετό, σπάγκος, λαδόκολλα για πανί που την κολλάγαμε με κουρκούτι στο περιφερειακό σπάγκο, και εφημερίδες για ουρά. Αργότερα με την εμφάνιση των εγχρώμων χαρτιών οι κατασκευές έγιναν περίτεχνες και εντυπωσιακές και ανέμιζαν υπερήφανα στο γήπεδο.
Τάκα-τάκα


Το παιχνίδι αυτό το αποτελούσαν δύο μεγάλες κοκάλινες μπίλιες που κρεμότανε με λεπτό σχοινάκι από ένα σιδερένιο κρίκο. Ο θόρυβος που έκανε σε συνάρτηση με τα συχνά ατυχήματα που προκαλούσε το έκανε γρήγορα απαγορευμένο παιχνίδι.
Από τα παλιά παιχνίδια που χάθηκαν είναι και το σβουράκι, οι μπίλιες γυάλινες και σιδερένιες και πολλά άλλα.

Μερικά από αυτά που κατασκευάσαν οι μαθητές μας φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες:
Πάνινη κούκλα

Χάρτινο αμαξάκι

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Λιμουζίνα

Πάνινο τόπι


Σπίτι με πισίνα

Παιχνίδι: Ένα μικρό χωριό

Κολιέ

Αεροπλάνο


Πάνινη κούκλα

Τηλέφωνο

Μαράκα

Κατασκευή

Αγρός

Αυτοκινητάκι

Ε2 τάξη