Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το μεγαλύτερο σπήλαιο


Τα σπήλαια είναι δαιδαλώδης, τρομακτικά, γεμάτα με νυχτερίδες, απύθμενα φρέατα και πολλά ακόμη φυσικά μυστήρια. Πολλά έχουν εξερευνηθεί από ομάδες επιστημόνων.
Υπάρχει όμως ένα στο Βιετνάμ που κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, ένα σπήλαιο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που καταλήγει γιατί ποτέ μέχρι σήμερα οι εξερευνητές δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέρμα του.


Το σπήλαιο Doong Son έχει 80 μέτρα πλάτος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ποτάμι που φτάνει τα 1,6 μίλια μήκος. Οι σταλαγμίτες που θα συναντήσετε αν ακολουθήσετε την διαδρομή των εξερευνητών ξεπερνούν τα 70 μέτρα.
Το ανακάλυψε τυχαία ένας γεωργός και ειδοποίησε τις αρχές. Έτσι συστάθηκε με κοινή πρωτοβουλία Αγγλίας και Βιετνάμ μια ομάδα εξερεύνησης με σκοπό να το χαρτογραφήσουν. Η ομάδα χαρτογράφησης εισχώρησε αρκετά στο εσωτερικό του Doong Son μέχρι που συνάντησε ένα βράχο 15 μέτρα ψηλό που τους έκλεισε τον δρόμο.


Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει την προσπάθεια της. Η δεύτερη ομάδα που επιχείρησε στο εσωτερικό του σπηλαίου εγκατέλειψε την προσπάθεια της λόγω πλημμύρας. Τώρα το ραντεβού των επιστημόνων έχει κλειστεί για την επόμενη χρονιά.


Μαρία Μυρ ΣΤ1