Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

O ΣΕΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Συγκλονιστική είναι η καταστροφή που υπέστη η ανατολική ακτή της Ιαπωνίας με δεκάδες χιλιάδες –ακόμη- αγνοούμενους ενώ στρατός, αστυνομία και ειδικά σώματα εθελοντών επιχειρούν να διαπιστώσουν αν ο σεισμός και το τσουνάμι έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς και πόσους, καθώς μόλις 2000 θάνατοι περίπου έχουν διαπιστωθεί. Οι ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μοιάζουν με «σκηνές κολάσεως» σύμφωνα με ανταποκριτή ειδησεογραφικού πρακτορείου ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση στο Τόκυο αντιμετωπίζει με τρόμο, την πιθανότητα η έκρηξη στα έγκατα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Φοκουτσίμα Νταίτσι να είναι σοβαρότερη απ’ ότι θεωρούσαν ως τώρα και με τις φήμες ότι και δεύτερος αντιδραστήρας αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξαπλώνονται μέσα στο κύμα της αστάθειας, που τα αλλεπάλληλα κτυπήματα δημιούργησαν, στους συνήθως ψύχραιμους Ιάπωνες.
Η καταστροφή πέραν του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της παρέλυσε σχεδόν στο σύνολό της την ιαπωνική βιομηχανία που αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις μόνον σε εργατικά χέρια (στη φάση αυτή) αλλά κυρίως σε ενέργεια με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί τη ρωσική προσφορά για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου με στόχο να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της χώρας. Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ιαπωνίας από το Σάββατο παραμένουν κλειστές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί πότε θα επαναλειτουργήσουν και χωρίς να είναι σαφές τι προβλήματα θα δημιουργηθούν σε όσες διέθεταν εργοστάσια ή βοηθητικές υπηρεσίες στις ανατολικές περιοχές.
Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι για πιθανή σημαντική μείωση των ιαπωνικών αξιών στις διεθνείς αγορές καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών ή για το χρόνο που θα απαιτηθεί πριν ο ιαπωνικός οικονομικός μηχανισμός αρχίσει και πάλι να δραστηριοποιείται. Όπως επίσης παραμένει προς το παρόν άγνωστο, ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτής της κρίσης στη διεθνή οικονομία λαμβανομένου υπόψη ότι η Ιαπωνία είναι η Τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα!

Σαββουλα Χιδ. ΣΤ2


Ο πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών κλίμακας ρίχτερ εδώ και 140 έτη στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου σε συνδυασμό με το μεγάλο τσουνάμι που προκλήθηκε,έχουν πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους. Υπάρχουν επίσης 707 τραυματίες αρκετοί πολύ σοβαρά.Διακόσια πτώματα εντοπίστηκαν μόνο στη παραλία στο Σεντάι στη βορειανατολική Ιαπωνία στη νομαρχεία Μιγιάγκι,όπου το ύψος μετασεισμικού τσουναμιού άγγιξε τα δέκα μέτρα.Στην πόλη Κεζενούμα (βόρεια Ιαπωνία) έχουν εκδηλωθεί πολλές φωτιές,ενώ το ένα τρίτο της πόλης είναι πλημμυρισμένο μετά από τον ισχυρό σεισμό.Νωρίτερα στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία......
Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα,παρασύροντας σπίτια,ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.
Ένα πλοίο μιας ναυτικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου 100 ανθρώπους παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.
Δύο τρένα τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών,αγνοούνται.Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.
Οι καταστροφές στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι, αν και ανυπολόγιστες, μπορούν να απεικονιστούν εν μέρει σε αριθμούς:
Νεκροί : Αναμένεται να ανέλθουν σε 15.000 ενώ προς το παρόν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 3.000 ανθρώπων.
Άστεγοι : Περίπου 50.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από 10 ιαπωνικές περιφέρειες.
Κτίρια: Περισσότερα από 76.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές και 6.300 καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οικονομική ζημιά: Υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, δηλαδή περίπου στα 183 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο από την καταστροφή σπιτιών και υποδομών.
Βοήθεια: 102 χώρες και 14 διεθνείς οργανισμοί πρόσφεραν οικονομική βοήθεια, εθελοντές και είδη πρώτης ανάγκης

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα από την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, αφού σφραγίστηκε το ρήγμα σε αγωγό του αντιδραστήρα 2, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του σχεδόν κατεστραμμένου από το φοβερό σεισμό και το τσουνάμι εργοστασίου. Την ίδια ώρα, έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισ. γιεν (περίπου 35 εκατ. δολαρίων) για την ανακούφιση των θυμάτων της καταστροφής σκοπεύει να εκταμιεύσει από τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση
Μαρία Χαρ.- Μαρία Μυρ.-Στέλα Δομ. Ε1