Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ» ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπάρχουν κάποιες συσκευές, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μερικές τέτοιες συσκευές είναι οι παρακάτω.

Ηλεκτρονικά βιβλία
Κάθε χρόνο οι άνθρωποι κόβουν πολλά δέντρα για να φτιάξουν βιβλία. Ευτυχώς, έχει βρεθεί μια λύση, η νέα ηλεκτρονική μορφή βιβλίων, τα e-books. Είναι πολύ οικολογική λύση για την ανάγνωση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, ακόμη και σχολικών. Άμα χρησιμοποιούμε τα e-books οι άνθρωποι θα κόβουν λιγότερα δέντρα το χρόνο, ενώ, η μεταφορά τους μπορεί να είναι πιο ελαφριά απ’ τη μεταφορά βιβλίων.

Ψηφιακό ρολόι λάσπης
Το ρολόι αυτό είναι οικολογικό, αφού λειτουργεί, όχι με μπαταρίες, αλλά με λάσπη! Η χρήση του είναι αρκετά απλή: συνδυάζει το υγρό χώμα με δύο διαφορετικά είδη μετάλλων, χαλκό και υδράργυρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ρεύματος ηλεκτρονίων, το οποίο είναι αρκετό για να κάνει το ψηφιακό ρολόι να λειτουργήσει. Έτσι δε θα χρειάζεται να παίρνουμε μπαταρίες για το ρολόγια μας!

Οικο-συρραπτικό
Σύμφωνα με έρευνες, αν σε όλα τα γραφεία και τις εταιρίες στην Αγγλία κατανάλωναν ένα συνδετήρα συρραπτικού λιγότερο κάθε μέρα, το κέρδος θα ήταν περίπου 72 τόνοι μετάλλου κάθε χρόνο! Το οικο-συρραπτικό συνδέει τα χαρτιά χωρίς καθόλου μέταλλο, κι έτσι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Σακίδιο-συλλέκτης ηλιακής ενέργειας
Κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα κουτάκια αναψυκτικών, το βολταϊκό σχολικό σακίδιο συγκεντρώνει περίπου 4 βατ ηλιακής ενέργειας, αρκετή δηλαδή για να μην ξεμένουμε από μικρές ηλεκτρικές συσκευές, όπως κινητό. Επίσης, διαθέτει ειδικούς αντάπτορες για τις διάφορες συσκευές.

Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα οικολογικά σχολεία είναι το μεγαλύτερο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με 27.304 σχολεία σε 44 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 6.375.575 μαθητές και 392.653 εκπαιδευτικούς. Όσο για την Ελλάδα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1995 και μέχρι τις αρχές του 2009 είχε καταγραφεί η συμμετοχή 417 «πράσινων» σχολείων στο συγκεκριμένο δίκτυο, με την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και αυτό θα το πετύχουμε αλλάζοντας συμπεριφορά και προσπαθώντας να το βοηθήσουμε. Έτσι, τα οικολογικά σχολεία βοηθάνε το περιβάλλον, ακολουθώντας τα εξής:
1.Υιοθετώντας τον «Οικοκώδικα», ένα σύνολο με οδηγίες περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
2. Εφαρμόζοντας ένα «Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης», που σημαίνει βοηθάω ώστε το σχολείο μου να γίνει καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κάθε οικολογικό σχολείο συγκροτούν μία Περιβαλλοντική Επιτροπή, που επεξεργάζεται θέματα, όπως η ενέργεια, τα απορρίμματα και το νερό. Η ίδια Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα», φροντίζοντας να συμμετάσχει ολόκληρη η σχολική κοινότητα. Παράλληλα, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και γι’ αυτό οργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν ολοκληρωθεί το «Σχέδιο Δράσης», οι συντονιστές του Προγράμματος αξιολογούν την προσπάθεια και το σχολείο παίρνει το χρίσμα του «Οικολογικού» και αποκτά τη σημαία με το σήμα του Προγράμματος.
Όλγα-Μαρία Στ. ΣΤ2