Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το πιο οικολογικό μεταφορικό μέσο στον κόσμο!!! Οι πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έπρεπε να κάνει έναν νόμο που να έλεγε ότι πρέπει κάθε κάτοικος της Ελλάδας να πηγαίνει στη δουλειά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ταξιάρχης Ε1

Κύθνος ένα υπέροχο νησί


Η Κύθνος βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Έχει 1500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το όνομά της πιθανόν να το πήρε από τον ιδρυτή της Κύθνο, ενδέχεται όμως να στηρίζεται στη ρίζα «κυθ-» η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω που σημαίνει κρύπτω.
Το λιμάνι της Κύθνου ονομάζεται Μέριχα και εξυπηρετεί τη συγκοινωνία του νησιού. Παρά την έντονη τουριστική κίνηση ο όμορφος κόλπος-λιμάνι του φιλόξενου Μέριχα παραμένει πεντακάθαρος, κατάλληλος για ψάρεμα και για κολύμπι.
Στην Κύθνο υπάρχει μια από τις παλιότερες εκκλησίες της Ελλάδας, του Αγίου Σάββα, που ιδρύθηκε το 1613, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Μηνά, με το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στην Κύθνο το πρόγραμμα αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα γιατί έχει πολύ ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους.
Τα σπίτια στην Κύθνο έχουν ένα χαρακτηριστικό, είναι όλα βαμμένα μπλε-άσπρο (ασβέστης) και στην κορυφή έχουν μία Δρυοπίδα, μία κεραμιδένια, σκαλιστή καμινάδα. Επίσης έχουν μείνει διατηρημένοι πολλοί ανεμόμυλοι.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τις παραδοσιακές νησιώτικες ασχολίες και εκτρέφουν σπάνιες και παράξενες ράτσες κατσικιών. Ακόμα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις όπως τα πανηγύρια προς τιμή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, Παναγία Νίκου, Παναγία Κανάλα, Παναγία Στρατολάτισα και στις 8 Σεπτεμβρίου Παναγία Φλαμπουριανή.
Τα παραδοσιακά προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί, τρίμα ή κοπανιστή, παστέλι, πίτες παραδοσιακές, μέλι θυμαρίσιο, πήλινα αντικείμενα, μιας και το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική τέχνη, αμυγδαλωτά και το περίφημο Θερμιώτικο κρασί. Το τυρί και το κρασί της Κύθνου άλλωστε ήταν γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση τους.


Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ αυτό το νησί και εύχομαι οι άνθρωποι να διατηρήσουν τις παραδόσεις του δίχως να επηρεαστούν από τον τουρισμό
Μαγδαλένα Λ. Ε1