Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακή έκρηξη!


Η έκρηξη -στο μέγεθος του πλανήτη Δία- σημειώθηκε τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου και έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις ραδιοεπικοινωνίες. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το φαινόμενο, που ονομάζεται στεμματική εκτίναξη μάζας, θα «χτυπήσει» την μαγνητική ασπίδα της Γης. Λόγω της καταιγίδας φορτισμένων σωματιδίων, το Βόρειο Σέλας θα μπορούσε να κατέβει μέχρι τη Βρετανία.

Η ηλιακή έκλαμψη που απειλεί τη Γη είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκτόξευσε στο Διάστημα ένα γιγάντιο σύννεφο πλάσματος (ιονισμένων σωματιδίων), του οποίου το μέτωπο έχει ήδη φτάσει στη Γη και διαταράσσει τις ραδιοεπικοινωνίες στη νότια Κίνα.

Η ηλιακή έκρηξη που κατέγραψε η NASA, μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού» (CME), κατατάχθηκε στην ανώτατη «Κατηγορία Χ».

«Οι εκλάμψεις Kατηγορίας X είναι τα ισχυρότερα ηλιακά συμβάντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες και καταιγίδες ακτινοβολίας μεγάλης διάρκειας» ανακοίνωσε η NASA.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες διαρκούν συνήθως 24 με 48 ώρες, ορισμένες όμως μπορούν να παραταθούν για αρκετές ημέρες, όπως προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας.

«Οι ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων εδάφους-αέρα και θαλάσσης-εδάφους, καθώς και οι ερασιτεχνικές ραδιοεκπομπές, είναι ευάλωτες σε διακοπές στη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων. Τα συστήματα πλοήγησης όπως το GPS επίσης ενδέχεται να επηρεαστούν» εξηγεί η ανακοίνωση.

Το υλικό που εκτινάχθηκε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου κινείται προς τη Γη με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, δείχνουν τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA.

Η έκλαμψη Κατηγορίας Χ ξέσπασε στις 03.56 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, και το σύννεφο πλάσματος που εκτίναξε φτάνει στη Γη την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα εκρήξεις μικρότερης έντασης.

Η τελευταία έκρηξη επεκτάθηκε από μια ηλιακή κηλίδα στην Ενεργή Περιοχή 1158 του νότιου ημισφαίριου του Ήλιου, το οποίο παρέμενε πιο ήσυχο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο του άστρου.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε «απότομες ιονοσφαιρικές διαταραχές» και ακόλουθο μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Βρετανία, η Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει το Βόρειο Σέλας πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, ακόμα και μέχρι τη Σκωτία.

Στο παρελθόν, ανάλογες γεωμαγνητικές καταιγίδες είχαν προκαλέσει σοβαρές διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως συνέβη στο Κεμπέκ του Καναδά το Μάρτιο του 1989.

Το 2009, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της NASA προειδοποιούσε ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να υπερφορτώσουν τους μετασχηματιστές υψηλής τάσης και να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα.
ΣΤ

5 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΜΑΡΙΟΣ ΖΛΑ.ΣΤ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΙΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΡΑ. ΜΑΡΙΟΣ ΖΛΑ.ΣΤ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΕΙΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟ!!!
    ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ Ε1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον,είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η ηλιακή έκρηξη.Όπως μας λέει και το κείμενο, προκάλεσε προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες στη νότια Κίνα και μπορεί να διαταράξει τις ραδιοεπικοινωνίες και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Ακόμα θα μπορούσε να φέρει το Βόρειο Σέλας νοτιότερα, στη Βρετανία. Επίσης, η ηλιακή έκλαμψη ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ελπίζω να μην προκάλεσε κάτι απ' τα παραπάνω και, φυσικά, ούτε κάτι χειρότερο.

    Όλγα - Μαρία Στ. ΣΤ'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή